ΝΕΑ ΦΙΓΑΛΙΑ (Ηλεία)

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ: Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ

Δυτικότερα του αρχαίου ναού του Επικούρειου Απόλλωνα και κοντά στα σύνορα των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και λίγο πιο μακριά από τον νομό Αρκαδίας, δεσπόζει ένα χωριό, ζωντανό, μεγάλο (δυστυχώς μικρότερο απ΄ότι παλαιότερα) η Φιγαλία .

Η Φιγαλία είναι ένας ορεινός Δήμος, που διοικητικά ανήκει στον Νομό Ηλείας, η δε ιστορία του, παλαιότερα την ενέτασσε στα όρια της επαρχίας Τριφυλίας.
«Πρωτεύουσα» του δήμου η Νέα Φιγαλία, ένα χωριό χιλίων πεντακοσίων μόνιμων κατοίκων, η οποία φορτωμένη με ιστορία πολλών εκατονταετίων είναι κτισμένη μέσα στα βουνά, σε υψόμετρο περίπου 450 μέτρων από την θάλασσα, αλλά όχι μακριά από τις καταγάλανες ατελείωτες αμμουδιές του Ιονίου πελάγους.

Είναι ιδιαίτερα όμορφη η φύση σε αυτή την περιοχή γιατί συνδυάζει όλων των ειδών τις αποχρώσεις της πράσινης βλάστησης, η οποία βέβαια ήταν πιο έντονη πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Όμως, όπως λένε οι ντόπιοι, ο «ευλογημένος» τόπος, με τα πολλά νερά που ρέουν από τα γειτονικά βουνά, έχει ήδη επουλώσει τις εμφανείς πληγές της.

Η παρουσία του νερού είναι χαρακτηριστική στην Νέα Φιγαλία. Τόσο μέσα στο χωριό όσο και στην διαδρομή προς αυτό, κάπου θα διακρίνεις μια πηγή να τρέχει. Γι΄αυτό άλλωστε θεωρείται ως μια από τις επικρατέστερες ετυμολογικές εκδοχές του παλαιού τοπωνυμίου «ΖΟΥΡΤΣΑ» (όπως το ξέρουν στην περιοχή) η γαλλική παραφθορά του source=πηγή (σουρσα-σουρτσα-ζουρτσα).

Από την ευρύτερη περιοχή εξάλλου πηγάζει και ένα από τα γνωστότερα ποτάμια της Πελοποννήσου και μάλιστα το μοναδικό «θηλυκό» ποτάμι της Ελλάδας: η Νέδα, ιδιαιτέρως γνωστή τα τελευταία χρόνια για τους καταρράκτες της και την συναρπαστική κατάβαση της.

Η δυτική Πελοπόννησος, έχει μια ιδιαιτερότητα: η φυσική της ομορφιά και η ιστορία της είναι πολλαπλάσια της τουριστικής της ανάπτυξης.
Είναι πλεονέκτημα αυτό ή μειονέκτημα; Δύσκολη απάντηση το σίγουρο όμως είναι ότι η ύπαρξη μικρών προσεγμένων τουριστικών καταλυμάτων, που συνάδουν με το ύφος και την ιστορία χωρίς να μεταβάλλουν το χρώμα της περιοχής, βοηθούν στην ανάδειξη της.

Ένα τέτοιο μικρό τουριστικό κατάλυμα ξεκίνησε να λειτουργεί στην Νέα Φιγαλία τον τελευταίο χρόνο. Ονομάζεται «τα ΙΛΑΚΙΑ» και πρόκειται για ένα μικρό ξενοδοχείο, αποτελούμενο από πέντε πλήρως εξοπλισμένα ευρύχωρα διαμερίσματα, εγκατεστημένα μέσα στους πέτρινους τοίχους ενός διατηρητέου αρχοντικού, πρωτοκτισμένου το 1865.
Το αρχοντικό αυτό, που τα τελευταία σαράντα χρόνια είχε σχεδόν καταστραφεί, μετά από μια γενναία απόφαση, μετατράπηκε σε ένα υποβλητικό κόσμημα της περιοχής, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Φωτεινά και πλήρως εξοπλισμένα, τα πέντε ευρύχωρα διαμερίσματα, φιλοξενούν άνετα δύο ή τρία άτομα(ακόμα και μικρή οικογένεια) γύρω από το τζάκι τους, τις κρύες ή βροχερές νύκτες του χειμώνα ή στην μεγάλη αυλή τις δροσερές καλοκαιρινές βραδιές.

 

 

Η επίσκεψη στα «ΙΛΑΚΙΑ» τα έχει όλα: ξεκούραση και ηρεμία, σε ένα φιλόξενο, ζεστό περιβάλλον, ξύπνημα στο χωριό, που ζει στους γνήσιους καθημερινούς ρυθμούς, χωρίς να γνωρίζει την έννοια της επιτηδευμένης τουριστικής συμπεριφοράς, ελαφρά πεζοπορία στα γειτονικά βουνά, επίσκεψη στο κατεξοχήν ιστορικό λίκνο της περιοχής, τον ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, έργο του Ικτίνου, προστατευόμενο μνημείο της Unesco και φυσικά κάθοδο στην θάλασσα, που σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από το χωριό είναι μια από τις πιο ευχάριστες μικρές εκδρομές, είτε για κολύμπι στις οργανωμένες ή μη παραλίες της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Ζαχάρως και Κυπαρισσίας (είναι οι δύο μεγαλύτερες πλησιέστερες πόλεις) είτε για φρέσκο ψάρι στις πολλές μικρές ψαροταβέρνες.

Κατά την ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή περίοδο, στις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, προστίθενται και η περιήγηση στους καταρράκτες της Νέδας, ή η κάθοδος στο ποτάμι που γίνεται αλλού με περπάτημα, άλλού με κολύμπι, είτε πάνω στα βράχια, είτε μέσα στον βράχο μέσα στα λαξευμένα από το νερό περάσματα.
Μετά τις ημερήσιες περιηγήσεις, η Φιγαλία προσφέρεται για απολαυστική ξεκούραση με τοπικούς μεζέδες όλων των ειδών. Η σύγχρονη κουζίνα ανταγωνίζεται επιτυχώς τις παραδοσιακές συνταγές με τσιγαρίδες, τα μικρά κομμάτια χοιρινού παστού, δηλαδή που σερβίρονται είτε σκέτα, είτε μέσα σε ομελέτα. Ζητήστε να σας τα σερβίρουν ειδικά σε ομελέτα με ντομάτα (καγιανά) και ντόπιο ροζέ κρασί. Απίστευτα.

Μην ξεχάσετε πάντως να γευτείτε κάθε είδους ντόπιου κρέατος, χειροποίητα λουκάνικα και φυσικά πολύ καλό λάδι, που παράγεται άφθονο στην περιοχή.

Για όλους εσάς τους φίλους της όμορφης Ελλάδας και της ποιοτικής διαμονής της ενταγμένης στον χώρο και στο ύφος της περιοχής, η επίσκεψη στα «ΙΛΑΚΙΑ», μπορεί να είναι η κατάληξη μιας μικρής εκδρομής, γιατί υπάρχουν πολλές διαδρομές, που καταλήγουν στην Νέα Φιγαλία. Μια επιλογή είναι η περιήγηση από την βορειοδυτική Πελοπόννησο, δηλαδή ακολουθώντας την διαδρομή Πάτρα – Πύργο – Κυπαρισσία (περίπου επτά χιλιόμετρα πριν, ξεκινά προς τα αριστερά ο δρόμος που ανεβάζει στο χωριό) αλλά η διαδρομή αυτή είναι η μεγαλύτερη. Οι επόμενες δύο επιλογές συναγωνίζονται μεταξύ τους έντονα: αφού κατευθυνθούμε από την Τρίπολη στην Μεγαλόπολη, οι δρόμοι χωρίζουν και μπορούμε είτε να επιλέξουμε να ανέβουμε μέσω Ανδρίτσαινας και από εκεί μέσω ορεινού οδικού δικτύου να καταλήξουμε απευθείας στην πλατεία του χωριού, είτε να συνεχίσουμε προς την Κυπαρισσία,(αυτή η διαδρομή είναι η πιο σύντομη) χωρίς όμως να φθάσουμε στην πόλη διότι στην τελευταία διασταύρωση, αντί να στρίψουμε αριστερά (για Κυπαρισσία) θα στρίψουμε δεξιά για Πύργο, μετά δε από πέντε χιλιόμετρα περίπου, θα συναντήσουμε στα δεξιά μας πλέον τον δρόμο, που ανεβάζει στο χωριό.

Ο δρόμος αυτός θεωρείται ο συντομότερος χωρίς όμως μεγάλη διαφορά από τον αμέσως προηγούμενο.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οπότε και απ΄ όπου αν επιλέξτε να πάτε θα περάσετε καλά.

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Φραγκίσκη Θεοδωροπούλου

 

,,,,,,
Copyright © 2018 www.ilakia.gr